Purentalihasongelmat ja miten purentalihashieronta auttaa niihin

02.08.2023

Purentalihasten ongelmat ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja toimintahäiriöitä leukanivelissä ja puremalihaksissa. Vaivaa voi esiintyä jopa 60-70% väestöstä. Purentalihasten ongelmat ovat yleisimpiä naisilla ja sitä esiintyy eniten 20-40 vuotiailla.

Purentalihasongelmien syitä

Purentalihasongelmat ovat yleinen vaiva, joka voi johtua monista eri tekijöistä. Tällaiset ongelmat vaikuttavat usein hampaisiin, leukaniveliin ja ympäröiviin lihaksiin.

1. Stressi: Yksi yleisimmistä syistä purentalihasongelmiin on stressi. Stressi voi aiheuttaa tahattomia lihasjännityksiä kasvojen ja kaulan alueella, mikä voi johtaa leukanivelten ja purentalihasten ylirasitukseen.

2. Hampaiden narskuttelu (bruksismi):  Bruksismi on tila, jossa henkilö puristaa tai narskuttaa hampaitaan tietämättään, erityisesti yöllä. Tämä voi aiheuttaa liiallista painetta leukanivelille ja purentalihaksille.

3. Purennan epätasapaino: Jos hampaat eivät kohtaa oikein purettaessa, voi se aiheuttaa purentalihasongelmia. Epätasapainoisen purennan korjaaminen voi auttaa lievittämään lihasjännityksiä.

4. Hampaiden puutteet tai virheellinen asento: Puuttuvat hampaat tai väärin asettuneet hampaat voivat vaikuttaa purentaan ja aiheuttaa liiallista rasitusta tietyille purentalihaksille.

5. Liiallinen purkan jauhaminen: Toistuva purkan jauhaminen voi ylikuormittaa purentalihaksia ja johtaa niiden jännittyneisyyteen ja kipuun.

6. Niska-hartiaseudun ja kasvojen alueen lihasjännitykset: Jatkuva lihasjännitys niska-hartiaseudulla tai kasvojen alueella voi heijastua purentalihasongelmina.

7. Trauma: Kasvojen tai leukanivelten trauma voi vaurioittaa lihaksia ja aiheuttaa purentalihasongelmia.

8. Yleissairaudet:  Tietyt yleissairaudet, kuten nivelreuma tai fibromyalgia, voivat vaikuttaa lihaksiin ja nivelten toimintaan, mikä voi ilmetä purentalihasongelmina.


Purentalihasongelmien oireet

Purentalihasongelmat voivat ilmetä moninaisina oireina, jotka voivat vaikuttaa suun ja kasvojen alueen lisäksi myös muihin kehon osiin. Yleisimpiä purentalihasongelmien oireita ovat: 

 1. Leukanivelen äänet (rahina, naksuminen): Usein kuuluu leukanivelen toiminnan aikana ja voi olla merkki leukanivelen ongelmista, kuten nivelrikosta tai nivelen kulumisesta.

 2. Leukanivelen kipu: Kipua voi esiintyä leukanivelissä purentatoiminnan aikana tai levossa. Kipu voi olla jatkuvaa tai vaihtelevaa.

 3. Purentalihasten kipu ja lihasjännitykset: Purentalihakset voivat olla kipeitä ja jännittyneitä. Tämä voi ilmetä puristavana tunteena leuan ympärillä tai lihasten arkuutena.

 4. Kasvojen alueen kipu: Kipua voi tuntua kasvoissa erityisesti leuan ja poskien alueella. Kipu voi olla sykkivää tai tasaista.

 5. Korvakipu: Purentalihasongelmat voivat säteillä korviin aiheuttaen korvakipua tai paineen tunnetta korvissa.

 6. Tinnitus (korvien soiminen): Joillakin voi ilmetä tinnitusta eli jatkuvaa tai toistuvaa korvien soimista.

 7. Nielemisvaikeudet: Vaikeudet nielemisessä voivat liittyä purentalihasongelmiin, erityisesti jos lihakset ovat jännittyneitä ja liikkeet rajoittuvat.

 8. Liikerajoitukset suun liikkeissä (esim. suun avaaminen): Purentalihasongelmat voivat rajoittaa suun avaamista ja sulkeutumista normaalisti.

 9. Liikehäiriöt kaularangan liikkeissä: Kaulan alueen lihasjännitys ja kipu voivat rajoittaa pään ja kaulan liikkeitä.

 10. Huimaus: Joillakin voi esiintyä huimausta, joka voi liittyä purentalihasongelmiin ja lihasjännitykseen kaulan alueella.

 11. Heijastusoireet muualle kehoon: Purentalihasongelmat voivat aiheuttaa oireita, kuten päänsärkyä, niska- ja hartiakipua sekä ryhtiongelmia. Tämä johtuu siitä, että purentalihasongelmat voivat vaikuttaa koko kehon asentoon ja lihasten toimintaan.

Purentalihasten hoito

Purentalihasongelmien tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää, sillä ne voivat heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa pitkittyneitä kiputiloja.

Purentalihasongelmien hoitoon on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joista yksi on purentalihashieronta. Purentalihashieronta on tehokas ja turvallinen hoitomuoto, joka auttaa rentouttamaan purentaan liittyviä lihaksia sekä parantamaan leuan liikkuvuutta.

Mitä on purentalihashieronta?

Purentalihashieronta on manuaalinen terapia, jossa käsitellään leukanivelten ja puremalihasten aluetta. Hoitoon on hyvä yhdistää myös niska-hartiaseudun ja pään alueen käsittelyä.

Puremalihaksia käsitellään kasvojen ulkopuolelta ja myös suun sisäpuolelta. Suun sisäpuolisten alueiden käsittely on tärkeä osa hoitoa.

Ennen hoitoa tehdään alkututkimus, jossa kartoitetaan mm. leukanivelen liikkuvuutta, kaularangan liikkuvuutta ja purentaan osallistuvien lihasten kireyksiä.

Purentalihashierontaa voidaan tehdä yksittäisenä hoitona tai osana laajempaa hoitosuunnitelmaa. Purentalihashieronnan tukena voidaan käyttää esimerkiksi akupunktiota ja lämpöhoitoa.

Suurin osa hyötyy purentakiskoista. Kiskot eivät kuitenkaan poista ongelmaa, mutta ne estävät hampaita kulumasta puremisesta tai narskuttelusta.

Mihin purentalihashieronta voi auttaa?

Purentalihashieronnan hyötyjä ovat muun muassa:

• Puremalihasten rentoutuminen ja joustavuuden lisääntyminen

• Leukanivelten liikkuvuuden paraneminen ja nivelten lukkiutumisen ehkäisy

• Kivun lievitys ja tulehduksen väheneminen

• Verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen

• Stressin vähentyminen ja mielialan kohentuminen

• Unen laadun parantuminen

• Päänsärkyjen ja muiden heijastekipujen väheneminen

• Purennan tasapainottuminen ja hampaiden kulumisen estyminen

Ammattilaisen antaman hoidon lisäksi on myös suositeltavaa tehdä itse puremalihaksia rentouttavia harjoitteita kotona. Ohjeita näihin saat vastaanotolla.

Omahoitoon kuuluu puremalihasten säännöllinen hieronta ja venyttely, joka voidaan tehdä esimerkiksi herätessä ja ennen nukkumaanmenoa.

Voit varata ajan purentalihashierontaan Katin Kauneuskulmaan tästä

Korsontie 2, 01450 Vantaa

p. 09 872 2241