Purentalihasongelmat ja miten purentalihashieronta auttaa niihin

02.08.2023

Purentalihasten ongelmat ovat yleisiä vaivoja, jotka voivat aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja toimintahäiriöitä leukanivelissä ja puremalihaksissa. Vaivaa voi esiintyä jopa 60-70% väestöstä. Purentalihasten ongelmat ovat yleisimpiä naisilla ja sitä esiintyy eniten 20-40 vuotiailla.

Purentalihasongelmien syitä

Purentalihasongelmat voivat johtua esimerkiksi stressistä, hampaiden narskuttelusta, purennan epätasapainosta, hampaiden puutteesta tai virheellisestä asennosta, liiallisesta purkan jauhamisesta, niska-hartiaseudun ja kasvojen alueen lihasjännityksistä, traumasta tai yleissairauksista.

Yleisimmät oireet

Yleisiä oireita ovat leukanivelen äänet (kuten rahina, naksuminen), leukanivelen kipu, purentalihasten kipu ja lihasjännitykset, kasvojen alueen kipu, korvakipu, tinnitus, nielemisvaikeudet, liikerajoitukset suun liikkeessä (kuten suun avaamisessa), liikehäiriöt kaularangan liikkeessä, huimaus.

Purentalihasten ongelmat voivat heijastua myös muualle kehoon esimerkiksi päänsärkyinä, niska- ja hartiakipuina tai ryhtiongelmina.

Purentalihasten hoito

Purentalihasongelmien tunnistaminen ja hoitaminen on tärkeää, sillä ne voivat heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa pitkittyneitä kiputiloja.

Purentalihasongelmien hoitoon on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, joista yksi on purentalihashieronta. Purentalihashieronta on tehokas ja turvallinen hoitomuoto, joka auttaa rentouttamaan purentaan liittyviä lihaksia sekä parantamaan leuan liikkuvuutta.

Mitä purentalihashieronta on?

Purentalihashieronta on manuaalinen terapia, jossa käsitellään leukanivelten ja puremalihasten aluetta. Hoitoon on hyvä yhdistää myös niska-hartiaseudun ja pään alueen käsittelyä.

Puremalihaksia käsitellään kasvojen ulkopuolelta ja myös suun sisäpuolelta. Suun sisäpuolisten alueiden käsittely on tärkeä osa hoitoa.

Ennen hoitoa tehdään alkututkimus, jossa kartoitetaan mm. leukanivelen liikkuvuutta, kaularangan liikkuvuutta ja purentaan osallistuvien lihasten kireyksiä.

Purentalihashierontaa voidaan tehdä yksittäisenä hoitona tai osana laajempaa hoitosuunnitelmaa. Purentalihashieronnan tukena voidaan käyttää esimerkiksi akupunktiota ja lämpöhoitoa.

Suurin osa hyötyy purentakiskoista. Kiskot eivät kuitenkaan poista ongelmaa, mutta ne estävät hampaita kulumasta puremisesta tai narskuttelusta.

Mihin purentalihashieronta voi auttaa?

Purentalihashieronnan hyötyjä ovat muun muassa:

• Puremalihasten rentoutuminen ja joustavuuden lisääntyminen

• Leukanivelten liikkuvuuden paraneminen ja nivelten lukkiutumisen ehkäisy

• Kivun lievitys ja tulehduksen väheneminen

• Verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen

• Stressin vähentyminen ja mielialan kohentuminen

• Unen laadun parantuminen

• Päänsärkyjen ja muiden heijastekipujen väheneminen

• Purennan tasapainottuminen ja hampaiden kulumisen estyminen

Ammattilaisen antaman hoidon lisäksi on myös suositeltavaa tehdä itse puremalihaksia rentouttavia harjoitteita kotona. Ohjeita näihin saat vastaanotolla.

Omahoitoon kuuluu puremalihasten säännöllinen hieronta ja venyttely, joka voidaan tehdä esimerkiksi herätessä ja ennen nukkumaanmenoa.

Voit varata ajan purentalihashierontaan Katin Kauneuskulmaan

Korsontie 2, 01450 Vantaa

p. 09 872 2241

https://katin.fi/