Jooga Mudrat

15.08.2022
Anjali mudra
Anjali mudra

Sanskriitin sana mudra tarkoittaa lukkoa, sinettiä, elettä. Hasta Mudrat ovat erityisiä käsien ja sormien asentoja.

Mudrat ovat helppo tapa tasapainottaa, energisoida ja harmonisoida kehoa sekä mieltä. Mudrien avulla voi ohjata elämänenergian Pranan virtausta. Jokaisella mudralla on oma tarkoituksensa. Jokainen sormi edustaa omaa energeettista virtausta.

Intialaisen perinnelääketieteen, Ayurvedan, mukaan keho koostuu viidestä elementistä; tuli, vesi, ilma, maa ja eetteri.  Terveessä kehossa vallitsee elementtien tasapaino. Elementtien epätasapaino kuormittaa kehoa ja aiheuttaa sairauksia. Kukin sormi edustaa yhtä elementeistä ja Prana kulkee sormien kautta. Mudrien avulla voidaan tasapainottaa elementtejä ja siten edistää terveyttä. 

Usein mudria tehdään istuma-asennossa, esimerkiksi risti-istunnassa tai tuolilla istuen.  Osaa mudrista voi tehdä hyvin myös kävellessä. Mudrien yhteydessä harjoitetaan usein joogan hengitysharjoituksia.  

Hasta mudria on useita erilaisia. Tässä muutamia, joilla voit hyvin aloittaa harjoittelun.

Anjali mudra

Anjali mudra
Anjali mudra

Sana anjali tarkoittaa sanskriitin kielellä tervehdystä. Anjali mudraa käytetään usein esimerkiksi joogatuntien alussa ja lopussa. Se rauhoittaa, helpottaa keskittymistä ja avaa yhteyttä sydämeen, herättää kunnioituksen, nöyryyden ja omistautumisen tunteita.

Käytä anjali mudraa, kun haluat juhlistaa hetkeä, rauhoittua ja päästä sisäiseen yhteyteen tunteidesi ja tarpeidesi kanssa.

Istu meditaatioasentoon ja yhdistä kämmenesi toisiaan vasten. Jätä kämmenien ja sormien väliin hieman tilaa (kuin avautuva kukka), älä purista käsiä tiukasti yhteen. Nosta kädet rinnan eteen. Hengitä luonnollisesti ja pidä asentoa 5-45 minuuttia. 

Shankhavarta mudra

Shankhavarta mudra
Shankhavarta mudra

Shankhavarta mudra on sisäisen hiljaisuuden ja intuition mudra. Sitä käytetään hiljentämään mieltä. 

Istu miellyttävään asentoon. Rentouta hartiat ja hengitä luonnollisesti omaan tahtiin. Nosta kädet rinnan eteen, sydämen kohdalle. Yhdistä sormien päät toisiinsa, taivuta oikea etusormi 90 asteen kulmaan ja peukalot alaspäin.  Istu hiljaa, keskittyneesti ja kuuntele hiljaisuutta. Pidä asentoa 5-45 minuuttia. 

Chin mudra

Chin mudra
Chin mudra

Chin mudra nostattaa energiaa, kirkastaa ja rauhoittaa mieltä.  Chin mudraa käytetään usein meditaation yhteydessä.  

Istu mukavaan asentoon. Yhdistä peukalo ja etusormi. Ojenna muut sormet ja rentoudu. Aseta kädet polville, kämmenselät alaspäin. Istu hiljaa 5-45 minuuttia.

Chin mudra
Chin mudra

Apana mudra

Apana mudra
Apana mudra

Apana mudralla on kehoa puhdistava vaikutus. Se parantaa ruuansulatusta, kirkastaa ihoa ja vahvistaa immuniteettia. Apana mudra on erittäin hyödyllinen naisille. Se vahvistaa kohtua ja tasapainottaa kuukautiskiertoa. 

Voit tehdä tätä mudraa istuen, makuuasennossa tai seisten. Yhdistä nimetön ja keskisormi peukalon kanssa ja ojenna etusormi ja pikkusormi. Istuessa aseta kädet reisien päälle ja hengitä luonnollisesti. Pidä asentoa 5-45 minuuttia. 

Sumukha mudra

Sumukha mudra
Sumukha mudra

Sumukha mudra harmonisoi kaikkia viittä elementtiä ja aktivoi kehon omia parantavia voimia. Sormien kautta kulkeva energia lisää Pranan liikettä ja keho energisoituu.  Sumukha mudra valmistelee kehoa ja mieltä meditaatioon ja lisää keskittymiskykyä. 

Istu mukavaan asentoon, suorista selkä ja rentouta hartiat. Yhdistä molempien käsien sormien päät koskettamaan toisiaan. Yhdistä käsien sormenpäät yhteen. Laske kädet rintalastan alle, navan yläpuolelle. Hengitä luonnollisesti ja pidä asento 5-45 minuuttia. 

Hamsi mudra

Hamsi mudra lievittää masennusta ja surua ja tuo elämään keveyttä ja iloa. Fyysisellä tasolla se edistää keuhkojen ja paksusuolen toimintaa.

Yhdistä keskisormen, nimettömän ja pikkurillin kärjet peukalon kärkeen ja ojenna etusormi.

Hamsi mudraa voi tehdä kaikissa asennoissa, vaikka kävelyllä. Voit tehdä sitä niin kauan kuin haluat.