Ayurveda - Elämän tiede

16.08.2022

Ayurveda on perinteinen intialainen lääkintämuoto. Sitä pidetään ensimmäisenä lääketieteellisenä järjestelmänä, joka perustuu tuhansia vuosia vanhaan tietouteen. Termi ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä.

Ayurveda perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen, jossa pyritään ihmisen kehon, mielen, henkisen ja sosiaalisen elämän hyvinvointiin. Ayurvedassa pyritään auttamaan kehoa parantamaan itse itsensä.

Ayurvedisen käsityksen mukaan ihminen koostuu kolmesta olemuksesta, Doshasta - Vata, Pitta, Kapha.              Dosha tarkoittaa tahraa - "Se, joka voi helposti mennä epätasapainoon".

Kaikissa meissä on kolme doshaa, mutta niiden suhteet vaihtelevat. Doshat vaikuttavat kehon toimintoihin, ulkomuotoomme, ajatuksiimme ja tunteisiimme. Doshien epätasapaino aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia. Doshien epätasapainotiloja korjataan ruokavalion, liikunnan, meditaation, jooga mudrien ja erilaisten kehohoitojen avulla.

Ayurvedan mukaan maailmankaikkeus muodostuu viidestä elementistä, joita doshat hallitsevat.

Elementit ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.

Fyysinen keho rakentuu elementeistä tuli, vesi ja ilma. Monilla ihmisillä yksi elementti hallitsee kehoa ja toinen elementti mieltä.

Elementeistä ilma edustaa Vataa, tuli edustaa Pittaa ja vesi edustaa Kaphaa.

Ihmisen perusrakenne, Prakriti, määräytyy hedelmöittymishetkellä ja on muuttumaton koko eliniän. Meillä kaikilla on oma perusdosha.

Seitsemän perusrakennetyyppiä ovat Vata, Pitta, Kapha ja niiden yhdistelmät Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha

Vikrititila syntyy, kun keho menee epätasapainoon, eli käytännössä se tarkoittaa doshien (eli elementtien) tämänhetkistä tilaa. Ulkoinen ympäristö alkaa vaikuttamaan heti syntymän jälkeen biologiseen rakenteeseen.

Elementtien epätasapaino voi johtua kielteisistä ajatuksista ja tunteista, vääränlaisesta elämäntavasta tai ruokavaliosta.

Hoidollisesti on tärkeää ymmärtää henkilön prakriti, mutta oleellista on vikrititilan tasapainottaminen.

Vatatyyppi (ilmaelementti)

Vata on usein kehotyypiltään hoikka ja kevytrakenteinen. Iho on kuiva ja ohut, hiukset hauraat. Puhe on nopeaa ja liikkuminen aktiivista ja nopeaa. Vata on herkkä hermoston ja mielenterveyden epätasapainotiloille. Yleinen vastustuskyky voi olla heikkoa. Vata palelee helposti. Vata tarvitsee paljon unta. Uni on helposti häiriintyvää ja näkee helposti painajaisia.

Pittatyyppi (tulielementti)

Pitta on kehotyypiltään keskikokoinen. Iho on ohut ja herkästi hikoileva. Hiki on usein pahan hajuista. Pittan silmät ovat herkät ja punoittavat helposti. Puhe on terävää. Pitta ei pidä lämpimästä. Pitta pärjää vähillä unilla. Pittalla on alttius kaikkiin aineenvaihdunnan ongelmiin ja allergioihin.

Kaphatyyppi (vesielementti)

Kapha on kehotyypiltään voimakas ja muodokas. Luut ovat raskaat ja isot, ylipainoa kertyy helposti. Iho on rasvainen ja hiukset vahvat. Kaphan puhe ja liikkeet ovat hidasta ja vakaata. Kapha on altis hengityselinten ja nesteenkierron ongelmiin. Kaphan uni on syvää ja nukahtaminen helppoa.


Haluatko oppia lisää ayurvedasta ja tietää oman kehosi tämänhetkisen doshien tasapainotilan?

Varaa aikasi VedaPulse-mittaukseen. Mittaustulosten perusteella saat ohjeita muun muassa elämäntapaan ja sopiviin ruoka-aineisiin, joiden avulla elimistön tilaa saa tasapainotettua.

Katin Kauneuskulmassa on tarjolla myös useita ayurvedisia kehohoitoja.

Ajanvaraukseen pääset tästä