Ayurveda - Elämän tiede

27.04.2024

Ayurveda on perinteinen intialainen lääkintämuoto. Sitä pidetään ensimmäisenä lääketieteellisenä järjestelmänä, joka perustuu tuhansia vuosia vanhaan tietouteen. Termi ayurveda tarkoittaa elämän tiedettä.

Ayurveda perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen, jossa pyritään ihmisen kehon, mielen, henkisen ja sosiaalisen elämän hyvinvointiin. Ayurvedassa pyritään auttamaan kehoa parantamaan itse itsensä. Ayurvedan tavoitteena on pitkä ja hyvä elämä. Kun keho on tasapainossa, ei sairauksia pääse syntymään.

Kehon kolme doshaa 

Ayurvedisen käsityksen mukaan ihminen koostuu kolmesta olemuksesta, Doshasta - Vata, Pitta, Kapha.              Dosha tarkoittaa tahraa - "Se, joka voi helposti mennä epätasapainoon".

Kaikissa meissä on kolme doshaa, mutta niiden suhteet vaihtelevat. Doshat vaikuttavat kehon toimintoihin, ulkomuotoomme, ajatuksiimme ja tunteisiimme. Doshien epätasapaino aiheuttaa fyysisiä ja psyykkisiä sairauksia. Doshien epätasapainotiloja korjataan ruokavalion, liikunnan, meditaation, jooga mudrien ja erilaisten kehohoitojen avulla.

Elementit

Ayurvedan mukaan maailmankaikkeus muodostuu viidestä elementistä, joita doshat hallitsevat.

Elementit ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa.

Maaelementti on raskas elementti ja edustaa kehossa rakenteita - luustoa, niveliä, jänteitä. 

Ilmaelementti edustaa liikettä. Ilma pääsee kaikkialle. Ilmaelementti on vastuussa hengityksestä ja keuhkojen toiminnasta. 

Vesielementti edustaa kaikkea nestekiertoa kehossa. 

Tulielementti vastaa kehon lämmöntuotannosta ja ruuansulatuksen tulesta (agni) . Se on vastuussa aineenvaihdunnasta.

Eetterielementti, eli tila liittyy kehon informaation liikkumiseen, kommunikaatioon. Siihen liittyy aistinelimet ja hermoston toiminta. Eetteri on helposti häiriintyvä. 

Fyysinen keho rakentuu elementeistä tuli, vesi ja ilma. Monilla ihmisillä yksi elementti hallitsee kehoa ja toinen elementti mieltä.

Elementeistä ilma edustaa Vataa, tuli edustaa Pittaa ja vesi edustaa Kaphaa.

Prakriti - Vikriti

Ihmisen perusrakenne, Prakriti, määräytyy hedelmöittymishetkellä ja on muuttumaton koko eliniän. Meillä kaikilla on oma perusdosha.

Seitsemän perusrakennetyyppiä ovat Vata, Pitta, Kapha ja niiden yhdistelmät Vata-Pitta, Pitta-Kapha, Vata-Kapha, Vata-Pitta-Kapha

Vikrititila syntyy, kun keho menee epätasapainoon, eli käytännössä se tarkoittaa doshien (eli elementtien) tämänhetkistä tilaa. Ulkoinen ympäristö alkaa vaikuttamaan heti syntymän jälkeen biologiseen rakenteeseen.

Elementtien epätasapaino voi johtua kielteisistä ajatuksista ja tunteista, vääränlaisesta elämäntavasta tai ruokavaliosta.

Hoidollisesti on tärkeää ymmärtää henkilön prakriti, mutta oleellista on vikrititilan tasapainottaminen.

Vata-Pitta-Kapha

Vatatyyppi (ilmaelementti)

Vata tarkoittaa tuulta. Vata on voimakkain ja aktiivisin dosha. Suurin osa sairauksista johtuu vatan epätasapainosta.

Vata on usein kehotyypiltään hoikka ja kevytrakenteinen. Iho on kuiva ja ohut, hiukset hauraat. Vatatyyppi palalee herkästi ja ei juurikaan hikoile.  Puhe on nopeaa ja liikkuminen aktiivista ja nopeaa.  Vata on herkkä hermoston ja mielenterveyden epätasapainotiloille. Energian taso on hyvin vaihtelevaa. Vatatyyppi aloittaa usein monia projekteja yhtä aikaa ja jättää ne helposti kesken - tuhlaa energian nopeasti loppuun.  Yleinen vastustuskyky voi olla heikkoa.  Vata tarvitsee paljon unta. Uni on helposti häiriintyvää ja näkee helposti painajaisia.

Pittatyyppi (tulielementti)

Pitta on tuli ja on luonteeltaan kuuma. Pitta on vastuussa kehon kemiallisista muutoksista. 

Pitta on kehotyypiltään keskikokoinen. Iho on ohut ja herkästi hikoileva. Hiki on usein pahan hajuista. Pittan silmät ovat herkät ja punoittavat helposti. Puhe on terävää. Pittatyyppi on terävä, älykäs ja määrätietoinen,  Pitta ei pidä lämpimästä. Pitta pärjää vähillä unilla. Pittalla on alttius kaikkiin aineenvaihdunnan ongelmiin ja allergioihin.

Kaphatyyppi (vesielementti)

Kapha tarkoittaa vettä. Kapha rakentaa ja korjaa kehoa ja varastoi energiaa. Kapha ylläpitää kehon vastustuskykyä. Kapha on vakaa ja tasapainottava. Kapha voitelee niveliä ja huolehtii ihon kosteuttamisesta. 

Kapha on kehotyypiltään voimakas ja muodokas. Luut ovat raskaat ja isot, ylipainoa kertyy helposti.  Iho on rasvainen ja hiukset vahvat. Kaphan puhe ja liikkeet ovat hidasta ja vakaata. Kaphatyyppi on rauhallinen ja  hiljainen, ei hermostu helposti.  Yleinen vastustuskyky on usein hyvä. Kapha on altis hengityselinten ja nesteenkierron ongelmiin. Kaphan uni on syvää ja nukahtaminen helppoa.

3 Gunaa

Kolme gunaa - Sattva, Rajas ja Tamas - ovat peruskäsitteitä hindulaisessa filosofiassa ja ayurvedassa, jotka kuvaavat erilaisia mielen tiloja ja ominaisuuksia. Jokainen guna edustaa tiettyä tilaa tai ominaisuutta,  Ayurvedassa tasapaino näiden kolmen gunan välillä on keskeistä ihmisen fyysisen, henkisen ja emotionaalisen terveyden ylläpitämisessä.

  1. Sattva: Sattva on puhdas, harmoninen ja tasapainoinen tila tai ominaisuus. Se ilmenee valona, viisautena, rauhana ja tietoisuutena. Sattvinen tila edustaa mielen kirkkautta, avoimuutta uusille oivalluksille, myötätuntoa ja henkistä selkeyttä. Sattva on korkein guna, joka johtaa henkiseen kasvuun, itsetuntemukseen ja henkiseen vapautumiseen. Sattvaan liittyy puhtauden ja hyvyyden tunne, ja se edustaa mielen tilaa, jossa negatiiviset ajatukset ja tunteet ovat vähäisiä.

  2. Rajas: Rajas on aktiivinen, kiihkeä ja intohimoinen tila tai ominaisuus. Se ilmentää liikettä, kiihkoa, haluja ja intohimoja. Rajasinen tila on luonteeltaan levoton, kiihtynyt ja toiminnallinen. Rajas voi tuoda mukanaan ahneutta, levottomuutta ja halua saavuttaa maallisia tavoitteita. Liiallinen rajas voi johtaa stressiin ja levottomuuteen, mutta sopivassa tasapainossa se voi tarjota energiaa ja motivaatiota toimintaan.

  3. Tamas: Tamas on passiivinen, raskas ja tylsä tila tai ominaisuus. Se edustaa tietämättömyyttä, laiskuutta, uneliaisuutta ja hämäryyttä. Tamasinen tila voi ilmetä välinpitämättömyytenä, laiskuutena, uneliaisuutena ja passiivisuutena. Liiallinen tamas estää henkistä kehitystä. 

Vedapulse-mittaus

Haluatko oppia lisää ayurvedasta ja tietää oman kehosi tämänhetkisen doshien tasapainotilan?

Varaa aikasi VedaPulse-mittaukseen. Mittaustulosten perusteella saat ohjeita muun muassa elämäntapaan ja sopiviin ruoka-aineisiin, joiden avulla elimistön tilaa saa tasapainotettua. 

Ayurvedahoidot

Katin Kauneuskulmassa on tarjolla myös useita ayurvedisia kehohoitoja. Hieronnoilla on ayurvedassa hyvin tärkeä merkitys. Ayurvediset hoidot tasapainottavat kehon epätasapainotiloja ja vahvistavat kehon perusrakennetta. Hoidot puhdistavat, uudistavat ja vahvistavat kehoa. Hierontojen liikkeet parantavat verenkiertoa, poistavat kuona-aineita, tasapainottavat hermoston toimintaa ja poistavat kehon jännityksiä. 

Ajanvaraukseen pääset tästä