Ihottuma-/allergiakoiran hoito

Koiran iho-oireet voivat johtua useista eri tekijöistä ja usein ovatkin monen tekijän summa. Yhtenä syynä voi olla allerginen reaktio jollekin ruoka-aineelle. Yleisimmin se on vehnä (ja yleensäkin kaikki viljat), naudanliha tai riisi.

Ruoka-aineallergia aiheuttaa usein kutinaa, hilseilevän ihon ja suolisto-oireita. Oireet loppuvat, kun reaktion aiheuttava ruoka-aine poistetaan ravinnosta. Ruoka-aineallergia todetaan ns. eliminaatiodieetin kautta. Koiralle syötetään hyvin rajoitettua ruokaa ja mielellään sellaista, jota se ei ennen ole saanut. Kun iho-reaktiot ovat laantuneet, lisätään ruokaan mukaan yksi uusi ravintoaine kerrallaan. Näin saadaan selville, mille aineelle koira reagoi.

Eliminaatiodieetti on luonnollisesti hiukan vaivalloista toteuttaa, mutta ainoa tapa saada selville allergisen reaktion aiheuttava(t) ruokaine(et). Eläinlääkärit usein suosittelevat jotain erikoiskuivamuonaa, mutta parempi ja luotettavampi tapa on antaa ruoka-aineet tuoreena. Koirille hyvin yleinen ongelma on nimittäin reagoiminen kuivamuonan pölylle ja varastopunkille. Jos se on ihottuman syynä, ei kuivamuonamerkin vaihtaminen auta.

Erikoiskuivamuonat ovat usein perunapohjaisia (koska viljat ja riisi aiheuttavat koirille niin paljon allergiaa). Peruna on kuitenkin itsessään hyvin haitallinen. Se on tärkkelystä, eli sokeria, ja suurina määrinä "myrkkyä" aivoille. Sillä ei juurikaan ole ravinnollista arvoa ja siten se on lähinnä vatsan täytettä. Usein ihottumakoirat kärsivät hiivan liikakasvusta, ja hiivahan rakastaa sokeria.

Huomattavasti parempi vaihtoehto on antaa koiralle vihanneksia ja juureksia hiilihydraatin lähteeksi. Koira ei tarvitse paljoakaan hiilihydraatteja ruokaansa. Esim. 15 kg koiralle riittää 3 rkl kasvissosetta päivässä.

Suosittelen siirtämään koiran raakaravinnolle. Aluksi kannattaa aloittaa vähillä aineksilla. Kasvissoseeseen voidaan laittaa esim. kesäkurpitsaa, salaatteja ja pinaattia. Lihaksi sopii esim. kalkkuna ja luiksi broilerin kaulat tai siivet. Kun iho alkaa rauhoittumaan, otetaan mukaan uusia aineksia yksi kerrallaan. Soseeseen voi lisätä porkkanaa, kurkkua ja hedelmiä, ja lihoiksi lammasta, possua, kalaa, ja mitä vain on saatavilla. Yleensä koirat eivät reagoi kasvissoseaineksille, mutta silti niidenkin lisäämisen kanssa kannattaa olla kärsivällinen ja huolellinen.

Toisinaan koira onkin allerginen juuri broilerille. Jos vähääkään epäilee reagointia broilerille, niin eliminaatiodietti kannattaa aloittaa esim. ihmisten pakastealtaasta saatavalla saksanhirvellä.

Lisähuomiona kala-allerginen koira voi reagoida myös kananmunille, sillä siipikarjaa ruokitaan myös kaloista valmistetulla rehulla.

Lisäravinteet allergian hoidossa

Ongelmaiho hyötyy tietyistä lisäravinteista. Tärkeimpiä ovat sinkki, seleeni ja A-, E-, B- ja C-vitamiinit. Myös hyvälaatuiset rasvahapot ovat välttämättömyys ihon hyvinvoinnille. Kannattaa valita kylmäpuristettu vehnänalkioöljy ja pellavansiemenöljy. Vehnänalkioöljy on paras luonnollinen E-vitamiininlähde. Pellavansiemenöljy sisältää kasviöljyistä eniten alfalinoleenihappoa (omega 3-ryhmän rasvahappo). Sillä on tutkimusten mukaan myös syöpää estävä vaikutus. Myös lohiöljy, kylmäpuristettu kookosöljy ja tyrniöljy ovat hyväksi. Kannattaa käyttääkin vaihdellen eri öljyjä.

Perinteisesti on ihon hoidossa suositeltu helokkiöljyä. Pelkkää helokkiöljyä ei kuitenkaan pitäisi käyttää. Se sisältää runsaasti omega 6-ryhmän rasvahappoja, jotka lisäävät elimistössä tulehdusreaktiota. Helokkiöljyn kanssa tulisi ehdottomasti nauttia myös omega 3-rasvahappoja, esim. kalaöljyn tai pellavansiemenöljyn muodossa.

Ihon- ja suoliston oireissa on suureksi avuksi myös sisäisesti nautittava aloe vera ja ihon ulkoiseen hoitoon aloe-suihke ja -geeli.

Hivenainelisänä toimii merilevä. Samalla se puhdistaa kehoa toksiineista.

Astaksantiini on voimakas antioksidantti, joka on suolisto-ja ihospesifi. Se on erinomainen tuki ihon- ja suoliston hoidossa. Sillä on myös suotuisa vaikutus lihaksiin ja silmiin. Kauppanimimiä ovat mm. Astacaps ja Astavita.

Jos koiralla on hiivan liikakasvua, kannattaa antaa maitohappobakteereita ja lisätä juomaveteen molkosania.

Jos koira alkaa yht'äkkiä raapimaan, kannattaa aina tarkistuttaa, ettei sillä ole loisia. Iho-oireet voivat myös olla hormonaalisia. Tällainen ihottuma ei yleensä kutise. Erilaiset kemikaalit, hiivan liikakasvu ja erityisesti rokotukset voivat laukaista iho-oireita.

Robin tarina

Vuonna 2000 vehnäterrieriemme Robi sai rokotuksesta vakavan rokotusreaktion. Koira tulehtui kauttaaltaan, sisäelimiä myöten. Ensiapuna annettiin kortisonia ja antibioottia, mutta nämä eivät luonnollisestikaan helpottaneet kuin hetken oireita. Tulehduskierre jatkui. Iho oli punainen ja kutiava. Robi vietiin allergiatesteihin ja verikoe näytti hyvin vahvan reagoinnin huonepölylle.

Eläinlääkärin suosituksesta ruoka vaihdettiin eliminaatiodieetin mukaisesti peura-perunakuivamuonalle. Koiran kunto huononi radikaalisti ruuan vaihdon jälkeen. Se laihtui langanlaihaksi ja karva alkoi irtoamaan tuppoina (vehnäterrieristä ei normaalisti irtoa karvaa). Ihoon ilmestyi tummia pigmenttiläiskiä. Koira sai lenkeillä "kohtauksia" ja vain lyyhistyi maahan makaamaan.

Jotain oli tehtävä. Aloimme hoitamaan Robia homeopatialla ja vyöhyketerapialla. Samalla ruoka muutettiin kertaheitolla raakaravinnoksi. Tukihoitona annettiin myös suuria määriä A-, E- ja C-vitamiinia, sekä sinkkiä ja seleeniä.

Keho alkoi puhdistumaan. Robi pissasi valtavia määriä. Iho alkoi työntämään kuonaa ulos ja muuttui hilseileväksi ja töhnäiseksi. Karva muuttui öljyiseksi ja koira haisi todella pahalle. Kaulalle tuli kaksi kertaa akuutti, todella märkäinen hot-spot. Nämä saatiin kuitenkin hoidettu homeopatialla, eikä tarvinnut turvautua enää antibiootteihin.

Robi alkoi kuntoutumaan. Sen energiataso kohosi silmissä ja iho alkoi parenemaan. Karvanlähtö loppui. Raakaravinto soveltui Robille täydellisesti. Niin sanotusta pölyallergiasta ei enää ollut tietoakaan.

Jatkaminen nappularuoalla olisi kuihduttanut koiran. Ravinteikas raakaravinto pelasti sen hengen. Homeopatialla ja vyöhyketerapialla saatiin kehoa puhdistumaan ja elimiä tuettua toimimaan paremmin.

Robi eli kolmetoistavuotiaaksi, eikä eläinlääkäriä koskaan enää tarvittu iho-oireiden hoitoon. Iho pysyi kunnossa ihan perus-barfilla ilman mitään ylimääräisiä vitamiinilisiä.

Tämä on vain yksi pelastumistarina muiden joukossa. Vuosien varrella olen nähnyt monien "allergiakoirien" kuntoutuvan täysin raakaravinnolla. Iho-oireiden syyt voivat olla hyvinkin monimutkaisia ja luonnollisesti raakaravinnolle siirtyminen ei ole kaikkien pelastus, mutta varmasti kokeilemisen arvoinen asia.

Toteamus "olet mitä syöt" pitää paikkansa niin meidän ihmisten kuin koirienkin kohdalla. Terveyden perusta lähtee suoliston hyvästä kunnosta ja erityisesti suolistobakteerien oikeista suhteista. Raakaravinnosta koira saa tarvittavia bakteereita, jotka tukevat sen terveyttä.